27 januari 2022

Kennismaking met Menno Barkmeijer

Kennismaking met Menno Barkmeijer

Menno Barkmeijer is sinds januari 2021 werkzaam bij Ultimate Maritime Logistics als EAM consultant. In deze blog vertelt hij over zijn werkachtergrond, welke rol hij precies vervult binnen het bedrijf en wat hij zo interessant vindt aan zijn werk.

“Ik heb zo’n 25 jaar ervaring op het vlak van assetmanagement. Als consulant ken ik beide kanten van de tafel: ik heb gewerkt als consultant en als eindklant, en was actief aan zowel de business als de IT kant van asset management. Ik ben bij Ultimate Maritime Logistics beland omdat zij strategisch wilden uitbreiden op het gebied van assetmanagement. Ik ben gevraagd met als doel om deze ‘nieuwe tak van sport’ op te zetten. Het interessante van assetmanagement is dat er op dit gebied voor de klant veel winst valt te behalen. Het gaat over hoe de bedrijfsmiddelen presteren; qua beschikbaarheid, kosten en risico. Het is niet alleen IT; juist op het vlak van de bedrijfsvoering, asset informatie en verbeteren ligt er meestal nog genoeg voor het oprapen. Wanneer je dit op een goede manier managet, kun je de klant hiermee echt een stuk verder helpen. Lagere kosten en hogere beschikbaarheid ziet de klant direct terug in het bedrijfsresultaat”.

“Om maritieme logistiek te kunnen organiseren, heb je uiteraard bedrijfsmiddelen nodig, zoals kranen. Daarom is het belangrijk dat deze kritische assets betrouwbaar en beschikbaar zijn. Wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan die kranen, dan is het van belang dat de afdeling assetmanagement, en de productieplanner gezamenlijk inzicht hebben in de werkplanning. Mijn werk bestaat uit het vertalen van de wens van de klant, naar een werkende oplossing voor het assetmanagement. Deze moet naadloos aansluiten op de rest van de processen, dus een raakvlak hebben met operations, inkoop & voorraadbeheer, finance en projecten. En dat is best een uitdaging. In de maritieme logistieke sector is het van belang om snel te kunnen ingrijpen op de werkplanning, omdat processen regelmatig anders verlopen dan gepland. Op het vlak van assetmanagement kan er vaak nog verbetering plaatsvinden. Mijn rol is ook om de klant te helpen zijn eigen proces naar een hoger niveau te tillen”.

“Ik had geen ervaring in de maritieme industrie, maar dat kan juist verfrissend werken. Intussen heb ik dit wel opgebouwd, omdat ik het afgelopen jaar een aantal projecten heb gedaan, zoals in de haven van Vlissingen voor het bedrijf OVET. Dat was mijn eerste kennismaking met de maritieme sector. Aangezien ik in allerlei andere sectoren ervaring heb, kan ik juist eerder en beter zien wat er bij maritieme bedrijven blijkbaar anders gaat. Ik weet wat gebruikelijk is op het gebied van assetmanagement, dus als het in de maritieme logistiek bij een klant anders gaat dan ik gewend ben, valt dat op en word ik getriggerd om mijn creativiteit in te zetten”.

“Het leuke aan mijn werk bij Ultimate Maritime Logistics is dat ik een brede rol heb en dat ik binnen het bedrijf een nieuw vakgebied kan opzetten. Het assetmanagement deel van de software die Ultimate Maritime Logistics gebruikt, is een nieuwe module die een aantal jaren geleden door Microsoft is overgenomen van een partner. Bestaande klanten van Ultimate Maritime Logistics gebruiken tot nu toe een losse oplossing, waarbij het assetmanagement nog buiten dit nieuwe product van Microsoft omging. Deze losse oplossing kunnen ze nu vervangen door iets wat geïntegreerd is in het product. Voordeel voor de klant is het voorkomen van dubbel werk, beter aansluitende en flexibeler processen en dat alle gegevens op één platform te vinden zijn, dus een beter inzicht en audit trail”.

“Ik verwacht dat bestaande klanten van Ultimate Maritime Logistics, die nu nog gebruik maken van een losse oplossing voor assetmanagement, deze de komende tijd zullen gaan vervangen door een all-in-one-oplossing. Ik zie dat Ultimate Maritime Logistics met hun unieke ERP-oplossing ook nieuwe klanten in de maritieme logisitek kan werven”.

“Het is leuk om bij een dynamische, relatief kleine club, zoals Ultimate Maritime Logistics te werken. Ik heb gewerkt bij organisaties van allerlei groottes. Wat ik nu ervaar, is dat het voldoende uitdaging met zich meebrengt, als je met een klein team een project tot een goed einde moet zien te brengen. Mijn werkervaring bij grotere organisaties kan ik inzetten om Ultimate Maritime Logistics te helpen bij de omgang met projecten bij grote klanten”.

Menno beëindigt het interview: ”Naast mijn werk bij Ultimate Maritime Logistics, doe ik graag aan sport. Tennissen, mountainbiken en surfen. Ik kom graag buiten. Ik ben coach van het tennisteam van mijn zoon. Samen met mijn vrouw woon ik in Amersfoort en we hebben een zoon van 12, die inmiddels op de middelbare school zit”.

Meer weten over de werkwijze van Ultimate Maritime Logistics? Lees dan hier verder.    

Heeft u vragen?

De maritieme logistieke wereld is complex en zit vol uitdagingen. Heeft u vragen en wilt u eens van gedachten wisselen? Neem dan even contact met ons op.

neem contact op
Deel dit inzicht 

Andere inzichten

Onze werkwijze

Dankzij korte communicatielijnen binnen onze organisatie garanderen wij een gepaste, vakkundige en snelle oplossing en staan 24/7 voor u klaar. Wij denken pro-actief met u mee en zullen er alles aan doen om de continuïteit van uw bedrijfsvoering te waarborgen. 

Neem contact op

Ultimate Maritime Logistics

Maanlander 33
3824 MN Amersfoort
Nederland

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van trends in de maritieme industrie en ontvang elk kwartaal onze nieuwsbrief.